Att säga farväl

Det du funderar på kring avlivning

Vi älskar våra djur.

Vi önskar att de kunde leva för evigt. 

Men de allra flesta av oss måste ta beslutet att låta vår bäste vän somna in. Det kan bero på ålder som gör sig påmind, det kan vara akuta sjukdomar och skador eller en längre tids sjukdom där man kommer fram till en dag då man inte kan ge djuret ett värdigt liv längre. 

Oavsett anledningen är det ett viktigt ögonblick. Du kommer att bära med dig det resten av ditt liv och därför är jag mån om att det ska kännas så bra som det kan i den jobbiga situationen. 

Har du funderingar kring avlivning, hur det går till, dina tankar kring detta får du gärna ringa mig och prata om dina funderingar. Det är en jobbig situation och förhoppningsvis behöver du inte uppleva det så många gånger. 

Jag har även böcker som ger svar på många funderingar, "Att förlora en hund" och "Får hundar korvar i himlen". Den sista riktar sig till barn som kan ha andra funderingar kring avlivningar och döden än vi vuxna. En bok kan hjälpa er att prata om och förstå lite lättare.

Många vill låta sitt djur somna in hemma när den dagen kommer och det vill jag gärna hjälpa dig med om jag bara har möjlighet. 


Jag har kistor i nästan alla storlekar för en värdig sista vila för hundar, katter och små smådjur som råtta, kanin och marsvin.
Hund - hur går det till?

Vid avlivning av hund ger jag först en spruta med lite lugnande medicin, för att hunden inte ska känna sig orolig eller uppleva obehag då jag sätter kanylen. Den injektionen känns inte mer än en vanlig vaccination och ges på samma sätt, under nackhuden. Hunden blir ganska trött efter ungefär 10 minuter, då sätter jag en kanyl i ett blodkärl på frambenet. Här ger jag sedan själva avlivningsvätskan, som är en överdos av ett narkosmedel, så att hunden somnar in snabbt. Det tar oftast mindre än en halv minut. Hunden somnar bara in och slutar andas. Jag lyssnar sedan på hjärtat, att det har stannat. Det förekommer att hundar, precis som människor, har kärl som är sköra och spricker när man lägger kanylen eller börjar injicera. Om det händer ger jag ytterligare en injektion med ett narkosmedel så att hunden blir helt sövd och ger sedan avlivningsvätskan direkt i hjärtat.
Katt - hur går det till?


Vid avlivning av katt (och mindre djur som råtta, kanin, marsvin) får en lugnande spruta under huden (som en vaccination ges). Tyvärr händer det att katter kräks av den lugnande medicinen. Jag ger sedan en spruta med avlivningsvätska i buken. Katter har mindre kärl och själva avlivningsvätskan tas det upp av alla de blodkärl som finns i bukhålan och katten blir allt tröttare och somnar in efter 10 - 15 minuter. Jag lyssnar sedan på hjärtat, att det har stannat.Häst - hur går det till?

Vid avlivning av häst använder jag medicinsk avlivning. Detta är ett sätt som fungerar mycket bra (men som inte är så lämpligt om man har en mycket stickrädd häst). Jag sätter en kanyl i kärlet under halsen, kontrollerar att kanylen verkligen sitter i kärlet genom att trycka under kanylen så att det kommer upp blod i kanylen.

Hästen får sedan sedering/lugnande medicin. Jag kopplar sedan på en kort förlängningsslang på kanylen. Jag provar kanylen med en spruta med lite koksaltlösning. Ska hästen begravas hemma sätter jag kanylen inne i stallet och så går vi med hästen till platsen för graven om du vill det.

Det medel jag använder är väldigt koncentrerat, 50 ml räcker till en stor häst. Jag ger allt på en gång, under ungefär 20 sekunder. Sedan brukar hästen ta 3 djupare andetag, jag hinner sätta tillbaka korken på slangen och sedan dör hästen (hjärtstillestånd och sedan stannar hjärnverksamheten) och faller oftast åt sidan, men enstaka gånger kan den resa sig lite innan den faller, kan även ta något enstaka steg framåt innan den faller. Hästen kan sedan ta något "steg" med benen just när den fallit, men ligger efter detta oftast helt stilla. Jag lyssnar på hjärtat, att det stannat, och kontrollerar att inga reflexer finns.Efteråt.....

För hundar och katter har jag tyvärr inte möjlighet att ta hand om kroppen, men du kan lämna in kroppen till någon av de större djurklinikerna och djursjukhusen så hjälper de dig med kremering om du inte har möjlighet att begrava djuret hemma.


För dig som inte kan eller vill begrava din häst hemma finns Svensk lantbrukstjänst (www.svensklantbrukstjanst.se) som hämtar hästar (och övriga lantbruksdjur som får och kor) och även har möjlighet att hjälpa till med avlivning (med bultpistol) i samband med att de kommer.