Att säga farväl
Det du funderar på kring avlivning
Vi älskar våra djur.
Vi önskar att de kunde leva för evigt.
Men de allra flesta av oss måste ta beslutet att låta vår bäste vän somna in. Det kan bero på ålder som gör sig påmind, det kan vara akuta sjukdomar och skador eller en längre tids sjukdom där man kommer fram till en dag då man inte kan ge djuret ett värdigt liv längre.
Oavsett anledningen är det ett viktigt ögonblick. Du kommer att bära med dig det resten av ditt liv och därför är jag mån om att det ska kännas så bra som det kan i den jobbiga situationen.
Har du funderingar kring avlivning, hur det går till, dina tankar kring detta får du gärna ringa mig och prata om dina funderingar. Det är en jobbig situation och förhoppningsvis behöver du inte uppleva det så många gånger.
Jag har även böcker som ger svar på många funderingar, "Att förlora en hund" och "Får hundar korvar i himlen". Den sista riktar sig till barn som kan ha andra funderingar kring avlivningar och döden än vi vuxna. En bok kan hjälpa er att prata om och förstå lite lättare.
Många vill låta sitt djur somna in hemma när den dagen kommer och det vill jag gärna hjälpa dig med i mån av tid, men jag försöker prioritera detta.
Jag har kistor för en värdig sista vila för mindre hundar, katter och små smådjur som råtta, kanin och marsvin.
Hund - hur går det till?
Vid avlivning av hund ger jag först en spruta med lugnande medicin, för att hunden inte ska känna sig orolig eller uppleva obehag då jag sätter kanylen. Den injektionen känns inte mer än en vanlig vaccination och ges på samma sätt, under nackhuden. Hunden blir väldigt trött efter ungefär 5- 10 minuter, lika trött som om man skulle göra ett mindre kirurgiskt ingrepp.
Jag lägger då en kanyl i ett blodkärl på frambenet. Här ger jag sedan själva avlivningsvätskan, som är en överdos av ett narkosmedel så att hunden somnar in snabbt. Det tar oftast mindre än en halv minut. Hunden somnar bara in och slutar andas. Den kan andas lite snabbare just innan den försvinner, kroppens reflexmässiga reaktion på att syrenivån sjunker. Jag lyssnar sedan på hjärtat, att det har stannat.
Det förekommer att hundar, precis som människor, har kärl som är sköra och spricker när man lägger kanylen eller börjar injicera. Om det händer ger jag ytterligare en injektion med ett narkosmedel så att hunden blir helt sövd och ger sedan avlivningsvätskan direkt i hjärtat.
Katt - hur går det till?
Vid avlivning av katt (och mindre djur som råtta, kanin, marsvin) ger jag precis som till hund en lugnande spruta under huden i nacken (som en vaccination ges). Tyvärr händer det att katter kan reagera lite på det lugnande, både att det kan svida lite och i en del fall kan de kräkas av den lugnande medicinen.
När katten är så trött att den i princip är sövd ger jag själva avlivningsvätskan genom en spruta in i bukhålan. Katter har mindre kärl varför de kan vara svåra att hitta på benet och själva avlivningsvätskan tas upp av alla de blodkärl som finns i bukhålan.
Det tar lite längre tid än på hund, men katten blir allt tröttare och blir mer och mer medvetslösa innan de somnar in lugnt och fint. Det tar ofta omkring 10 - 15 minuter, men det kan ta både kortare och längre tid.
Jag lyssnar sedan på hjärtat, att det har stannat.
Häst - hur går det till?
Vid avlivning av häst använder jag medicinsk avlivning. Detta är ett sätt som fungerar mycket bra (men som inte är så lämpligt om man har en mycket stickrädd häst). Jag sätter en kanyl i kärlet under halsen, kontrollerar att kanylen verkligen sitter i kärlet genom att trycka under kanylen så att det kommer upp blod i kanylen.
Hästen får sedan sedering/lugnande medicin. Jag kopplar sedan på en kort förlängningsslang på kanylen. Jag provar kanylen med en spruta med lite koksaltlösning. Ska hästen begravas hemma sätter jag kanylen inne i stallet och så går vi med hästen till platsen för graven om du vill det.
Det medel jag använder är ett koncentrerat sövnings/avlivningsmedel. Till en stor häst är det 3 stora sprutor. Jag ger dem efter varandra, det tar mellan 20 och 40 sekunder. Hästen brukar ta 3 djupare andetag, jag hinner sätta stänga slangen och sedan dör hästen (hjärtstillestånd och sedan stannar hjärnverksamheten) ibland innan jag gett alla sprutorna, men då får den den sista när den ligger ner.
De faller oftast åt sidan, men det händer att den tar något steg och får då lite fart när den lägger sig och kan ibland rulla över rygg men de är snabbt borta när de fallit. Hästen kan sedan ta något "steg" med benen just när den fallit, men ligger efter detta oftast helt stilla. Jag lyssnar på hjärtat, att det stannat, och kontrollerar att inga reflexer finns.
Efteråt.....
För hundar och katter har jag tyvärr inte möjlighet att ta hand om kroppen, men du kan lämna in kroppen till någon av de större djurklinikerna och djursjukhusen så hjälper de dig med kremering om du inte har möjlighet att begrava djuret hemma.
För dig som inte kan eller vill begrava din häst hemma finns Svensk lantbrukstjänst (www.svensklantbrukstjanst.se) som hämtar hästar (och övriga lantbruksdjur som får och kor) och även har möjlighet att hjälpa till med avlivning (med bultpistol) i samband med att de kommer.